امروز ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
بهانه های غیربنیادی ریزش بورس برطرف می شود؟
اجرای مصوبه 10 بندی دولت برای حمایت از بورس روی دور تند
در روزهای اخیر سهامداران معترض، خواستار همراهی سازمان برنامه و بودجه برای اجرای مصوبه 10 بندی دولت برای حمایت از بازار سرمایه شده بودند. در این شرایط خبرها از حمایت این سازمان برای اجرای این مصوبه حکایت دارد. همچنین یکی دیگر از تصمیماتی که در لایحه بودجه سال آینده درمورد نرخ گاز گرفته شده بود، به تلاطم های بازار سرمایه دامن میزد و بدتر از آن انواع و اقسام اخباری بود که طی هفته های قبل درمورد اصلاح یا عدم اصلاح تصمیم مذکور به گوش می رسید. در این شرایط خبرها حاکی از این است که این بندها اصلاح شده و نگرانی از این بابت، متوجه سهامداران نمی شود .
برخی بندهای لایحه بودجه سال ۱۴۰۱  از جمله نحوه محاسبه نرخ گاز پتروشیمی ها باعث شد تابلوی معاملات بورس دوباره قرمز شود و از آن زمان تا کنون بازار سرمایه دوباره از تعادل خارج شده و در گیر و دار از دست دادن کانال یک میلیون و ۳۰۰ هزار واحد است. البته هشت روز بعد از تقدیم لایحه بودجه، سیداحسان خاندوزی، وزیر امور اقتصاد و دارایی از تصویب ۱۰ پیشنهاد بورسی در دولت خبر داد و گفت: براساس این پیشنهادها مالیات نقل و انتقال سهام به صندوق تثبیت برگردانده و ۳۰ هزار میلیاردتومان هم به صندوق تثبیت بازار وارد می‌شود. در سال ۱۴۰۱ سقف قیمت گاز خوراک پتروشیمی‌ها معادل گاز صادراتی است. سقف قیمت سوخت گاز صنایع عمده معادل ۴۰ درصد خوراک پتروشیمی درنظر گرفته شد. قیمت گاز صنایع سیمانی هم ۱۰ درصد قیمت خوراک پتروشیمی خواهد بود. مالیات تولیدی‌ها ۵ درصد کم‌تر می‌شود و فرمول حقوق دولتی معادن تغییر نمی‌کند.وی ادامه داد: ۱۰ درصد وجوه حاصل از عرضه اولیه دولتی برای بازارگردانی در نظر گرفته می‌شود. همچنین،  رئیس سازمان بورس برای جلسات ستاد اقتصادی و تصمیم‌گیری برای انتشار اوراق دعوت می‌شود.  هر چقدر جریان ورودی پول به بازار کم شود انتشار اوراق دولتی هم کم‌تر می‌شود. نرخ تسعیر دارایی‌های ارزی بانک‌ها معادل ۹۰ درصد نرخ نیمایی اعلام می‌شود. بانک مرکزی موظف شده میانگین نرخ سودِ بازار بین‌ بانکی را در سقف ۲۰ درصد مدیریت کند.  

   همراهی برای اجرای سیاست های حمایت از بورس
البته روی خوش اظهارات وزیر برای بازار، عمر چندان طولانی نداشت و شایعاتی که درمورد گنجانده نشدن ۱۰ پیشنهاد بورسی در لایحه به گوش میرسید دوباره وضعیت بورس را قرمز کرد. هرچند هفته قبل این شایعات تکذیب و وزیر اقتصاد دوباره اعلام کرد که ۱۰ محور در لایحه اعمال می شود اما باز هم در روزهای گذشته اخبار غیررسمی از مخالفت سازمان برنامه و بودجه با برخی موارد ۱۰ محور حکایت داشت. موضوعی که نمود آن در روند حرکت بازار به خوبی مشخص بود و سهام داران چند روزی است که معاملات  را با روزی پنج درصد منفی  به پایان میبرند.

   اصلاح نحوه محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها به نفع بازار سرمایه
اما به نظر میرسد هیات دولت به تمام این شایعات پایان داد و در جلسه ای که یکشنبه شب گذشته برگزار شد، هیأت وزیران در راستای مصوبه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درخصوص نحوه محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها، با اصلاح لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ کل کشور در این خصوص موافقت کرد. در جلسه یکشنبه هیات دولت مصوب شد فرمول محاسبه نرخ گاز خوراک پتروشیمی‌ها مانند سال ۱۴۰۰ محاسبه و اعمال شود.همچنین نرخ گاز سوخت پتروشیمی‌ها، پالایشگاه‌ها و صنایع پایین دستی، مجتمع‌های احیای فولاد و مصارف مربوط به یوتیلیتی شامل برق، آب، اکسیژن و غیره آنها معادل ۴۰ درصد نرخ خوراک گاز پتروشیمی است و همچنین صنایع سیمان و سایر صنایع معادل ۱۰ درصد نرخ خوراک پتروشیمی‌ها تعیین میگردد.
هرچند بازار سرمایه نسبت به اخبار منفی دچار بیش واکنشی شده و در مقابل به اخبار مثبت واکنشی نشان نمیدهد اما امید میرود این تصمیم هرچند که عمر آن کوتاه و یک ساله است کمی به متعادل شدن وضعیت بازار کمک کند.در حال حاضر آنچه در بازار بورس خودنمایی می کند، تعمیق رکود و عدم توجه بورس‌بازان به محرک‌های قوی بنیادی است. جایی که همزمان با رشد قیمت‌های جهانی، تهدید سودآوری شرکت‌ها از جانب دلار از احتمال کمی برخوردار است و نسبت قیمت به درآمد پیشرو نیز به سطح دو سال گذشته عقب‌نشینی کرده، اما باز هم خریداری در بازار مشاهده نمی‌شود.

   بورس دوشنبه از دریچه آمار
شاخص کل بازار بورس روز گذشته  با چهار هزار و ۲۷۱ واحد کاهش، در جایگاه یک ‌میلیون و ۳۰۶ هزار واحدی قرار گرفت.
همچنین شاخص کل (هم‌وزن) با یک هزار و ۳۹۴ واحد کاهش به ۳۴۵ هزار و ۸۴ واحد و شاخص قیمت (هم‌وزن) با ۸۷۶ واحد افت به ۲۱۶ هزار و ۹۰۶ واحد رسید.شاخص بازار اول، چهار هزار و ۱۵۵ واحد و شاخص بازار دوم، پنج هزار و ۴۱۱ واحد کاهش داشتند.
علاوه بر این در بین همه نمادها، ایران خودرو (خودرو) با ۵۷۹ واحد، گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) با ۳۸۴ واحد، پالایش نفت بندرعباس (شبندر) با ۲۶۸ واحد، سایپا (خساپا) با ۱۴۱ واحد، بورس کالای ایران (کالا) با ۱۲۴ واحد، بورس اوراق بهادار تهران (بورس) با ۹۰ واحد، سایر اشخاص بورس انرژی (انرژی) با ۷۲ واحد و پالایش نفت تبریز (شبریز) با ۶۲ واحد تاثیر مثبت بر شاخص بورس داشتند.
در مقابل، ملی صنایع مس ایران (فملی) با ۶۹۸ واحد، بانک ملت (وبملت) با ۵۵۷ واحد، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد) با ۴۳۸ واحد، پتروشیمی فناوران (شفن) با ۴۱۷ واحد، شرکت سرمایه گذاری غدیر (وغدیر) با ۳۹۵ واحد، معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) با ۳۳۲ واحد، معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) با ۳۲۴ واحد و پتروشیمی پردیس (شپدیس) با ۲۶۱ واحد و ذوب آهن اصفهان (ذوب) با ۱۹۱ واحد تاثیر منفی بر شاخص بورس همراه شدند.برپایه این گزارش، دیروز نماد ایران‌خودرو (خودرو)،پالایش نفت اصفهان (شپنا)، سایپا (خساپا)، فولاد مبارکه اصفهان (فولاد)، سایر اشخاص بورس انرژی (انرژی ۳)، پالایش نفت تهران  (شتران) و بورس کالای ایران (کالا) در نمادهای پُرتراکنش قرار داشتند.
گروه خودرو هم در معاملات روز گذشته صدرنشین برترین گروه‌های صنعت شد و در این گروه یک میلیارد و ۱۳۸ هزار برگه سهم به ارزش ۲ هزار و ۷۱۸ میلیارد ریال داد و ستد شد. همچنین دیروز شاخص فرابورس بیش از سه واحد افزایش داشت و بر روی کانال ۱۷ هزار و ۸۷۵ واحد ثابت ماند.
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال