امروز ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
امروز ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
۰۹۱۲۲۹۶۷۸۳۹
اخبار کوتاه
چراغ سبز بورس در آخرین روز هفته
حرکت روز گذشته بازار سرمایه برخلاف روزهای اخیر صعودی بود؛ به طوری که شاخص کل بورس نسبت به سه شنبه ۱.۶۴ درصد و شاخص کل فرابورس نیز ۲.۴ درصد رشد کردند.
شاخص کل بورس روز گذشته با ۲۴ هزار و ۵۳۶ واحد افزایش دوباره به کانال یک میلیون و ۵۰۰ هزار واحد بازگشت و رقم یک میلیون و ۵۲۰ هزار واحد را ثبت کرد.
شاخص کل با معیار هم وزن هم با ۸۴۸۲ واحد افزایش به رقم ۴۵۵ هزار و ۳۷۵ واحد رسید. معامله گران این بازار ۹۶۳ هزار معامله به ارزش ۹۷ هزار و ۹۹۰ میلیارد ریال انجام دادند.
از میان نمادهای بورسی ۳۴۸ نماد مثبت و ۴۷ نماد منفی بودند و صنایع پتروشیمی خلیج فارس، توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه، پتروشیمی پارس، سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین، معدنی و صنعتی چادر ملو و پتروشیمی نوری نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی بورس گذاشتند.
در آن سوی بازار سرمایه شاخص کل فرابورس با ۴۴۸ واحد افزایش به کانال ۲۲ هزار واحد بازگشت و رقم ۲۲ هزار و ۴۰۹ واحد را ثبت کرد. در این بازار ۵۳۰ هزار معامله به ارزش ۱۵۳ هزار و ۴۰۸ میلیارد ریال انجام‌شد. از میان نمادهای فرابورسی ۲۰۱  نماد مثبت و ۵۴ نماد منفی بودند و پلمیر آریاساسول، بیمه پاسارگاد، پتروشیمی زاگرس، فولاد هرمزگان جنوب، سرمایه گذاری سبا تامین، فرابورس ایران و سنگ آهن گهرزمین نسبت به سایر نمادها بیشترین تاثیر مثبت را روی فرابورس گذاشتند.

افزایش 38 درصدی قیمت پنیر
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: با افزایش 38 درصدی قیمت پنیر، قیمت پنیر در بسته بندی های 400 گرمی به 20 هزار تومان رسیده است.
قاسم‌علی حسنی با اشاره به افزایش قیمت پنیر گفت: در دو هفته گذشته قیمت پنیر 400 گرمی 38 درصد افزایش یافته است. 
دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی گفت: پیش از این قیمت مصرف کننده  پنیر در بسته بندی 400 گرمی 14 هزار و 500 تومان بود که اکنون با افزایش 38 درصدی، قیمت این محصول خوراکی به 20 هزار تومان افزایش یافته است. 
وی بیان داشت: براین اساس هر کیلو گرم  پنیر 13 هزار و 750 تومان افزایش یافته است. 
وی گفت: پنیر مشمول قیمت گذاری تثبیتی است و تولید کنندگان بدون مجوز سازمان حمایت اجازه هیچگونه افزایش قیمتی را ندارند. 
با توجه به سهم اثر شیرخام در تولید محصولات لبنی، قیمت 10 قلم محصولات لبنی پرمصرف مشمول قیمت گذاری تثبیتی است (شیر، ماست، پنیر) و قیمت این اقلام توسط کمیته مربوط با مسئولیت سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولید کنندگان تعیین می شود. 

۸۰۰ هزار مشترک پرمصرف برق جریمه شدند
سخنگوی صنعت برق گفت: از ۳۰ میلیون مشترک برق خانگی، ۸۰۰ هزار مشترک، جزو پرمصرف‌ها هستند که علاوه بر مصوبه هیئت وزیران، ۱۶ درصد بیشتر به مبلغ برق آن‌ها اضافه می‌شود.
رجبی مشهدی درباره افزایش قیمت قبوض برق مشترکین نسبت به دوره قبل گفت: هر سال در ابتدای اردیبهشت ماه 7 درصد قیمت برق افزایش پیدا می‌کند و برای مشترکین پرمصرف که 14 درصد مشترکین را تشکیل می‌دهند علاوه بر مصوبه هیئت وزیران، 16 درصد به مبلغ برق آن‌ها اضافه می‌شود یعنی در کل به رقم صورتحساب مشترکین پرمصرف 23 درصد اضافه می‌شود.
وی ادامه داد: امسال مبلغ مازاد برق برای مشترکینی که 2 برابر الگوی منطقه، مصرف داشتند، برابر متوسط خرید تضمینی برق از نیروگاه تجدیدپذیر محاسبه می‌شود یعنی به ازای هر 1 کیلووات ساعت 800 تومان محاسبه می‌شود.
وی افزود: از 30 میلیون مشترکین خانگی، 800 هزار نفر مشترک پرمصرف هستند و باید میزان مصرف مازاد بر 600 کیلووات ساعت را با قیمت متوسط خرید تضمیمنی برق از نیروگاه‌های تجدید پذیر پرداخت کنند.
سخنگوی صنعت برق گفت: با توجه به اینکه امسال نسبت به سال گذشته گرمای هوا بیشتر بود، میزان استفاده از وسایل سرمایشی هم بیشتر شده است و، چون تعرفه‌ها پلکانی است به ازای هر 100 کیلووات ساعت افزایش برق، تعرفه برق هم افزایش می‌یابد.
وی افزود: براساس مطالعات میدانی، افرادی که از کولر‌های گازی یا اسپیلت‌ها استفاده می‌کنند مصرف برق بیشتری دارند.
رجبی مشهدی تصریح کرد: به مشترکین پر مصرف درباره افزایش مصرف برق، هم در قبض و هم در برق من اطلاع رسانی شده است.

مهلت یک هفته‌ای کارخانجات سیمان  برای ثبت‌نام در بورس
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت ضمن اعلام مهلت ثبت نام یک هفته‌ای برای همه چرخه‌های مربوط به تولید و توزیع سیمان، از ممنوعیت هرگونه خرید و عرضه خارج از بورس کالا پس از اتمام این مهلت خبر داد. اسدالله کشاورز با تاکید بر اینکه چهار گروه هدف این چرخه، باید در اخذ کد بورسی خود اقدام کنند، گفت: همه واحدهای تولیدکننده سیمان که تاکنون موفق به اخذ کد بورسی نشده‌اند،‌ باید ظرف مدت یک هفته در بورس کالا ثبت‌نام و نسبت به عرضه محصولات خود در بورس کالا اقدام کنند.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در ادامه افزود: شرکت‌های بتن‌ساز، موزاییک ساز و همه واحدهای تولیدی سیمان‌بر دارای پروانه و دیگر مدارک معتبر بهره‌برداری از مراجع ذیربط (سازمان صنعت، معدن و تجارت، سازمان جهاد کشاورزی و ..) که از سیمان به‌عنوان مواد اولیه استفاده می‌کنند، با توجه به ظرفیت پروانه و سیمان مورد نیاز با اخذ معرفی‌نامه از سازمان صنعت، معدن وتجارت مرکز استان و شهرستان‌ها به بورس کالا مراجعه و ظرف مدت یک هفته در بورس کالا ثبت نام و نسبت به اخذ کد بورسی اقدام کنند.
کشاورز گروه سوم را همه خریداران مجاز پروژه‌های ملی، عمرانی مطرح کرد و ادامه داد: این گروه با اخذ معرفی‌نامه رسمی از معاون عمرانی استان و انبوه‌سازان با اخذ معرفی‌نامه از ادارات کل مسکن و شهرسازی محل اجرای پروژه می‌بایست ظرف مدت مذکور نسبت به ثبت نام و اخذ کد بورسی اقدام کنند. وی گروه چهارم و آخرین گروه را خریداران مجاز برای مصارف عمومی و مردمی اعلام کرد و افزود: این گروه شامل عاملین فروش سیمان (که مالک یک واحد صنفی دارای جواز معتبر مصالح فروشی در منطقه ای مشخص با دفتر و انبار مناسب هستند و برای عرضه سیمان با رعایت ضوابط اعلام شده از سوی کارخانه فعالیت می کنند)، شرکتهای تعاونی مصالح فروشان (که از فعالیت هماهنگ و منسجم چندین عامل دارای پروانه تشکیل می شوند)، اشخاص حقیقی و حقوقی (دارای پروانه مجاز ساختمانی با تعیین میزان سیمان مورد نیاز و متناسب با پیشرفت پروژه ) باید ظرف مدت تعیین شده یک هفته ای، در بورس کالا ثبت نام و نسبت به خرید از بورس کالا اقدام کنند.
کشاورز خاطر نشان کرد : پس از اتمام این مهلت هر گونه خرید و عرضه خارج از بورس کالا تخلف محسوب می شود و بازرسان سازمان‌های وزارت صمت در صورت مشاهده هر گونه تخلف با این موارد برخورد جدی خواهند کرد .
 
قیمت های کاذب در بازار خودرو
با نزولی شدن نرخ ارز، قیمت خودرو نیز در بازار شیب کاهشی به خود گرفت. حال خریداران دست نگه داشته‌اند تا حباب قیمت‌ها کم‌تر شود و با نزدیک شدن نرخ‌ها به قیمت واقعی برای خرید اقدام کنند.
سعید موتمنی، رئیس اتحادیه نمایشگاه‌داران خودرو در این مورد گفت: از زمانی که قیمت خودرو در بازار افزایش یافت، بازار خودرو بدون مشتری مانده است.
وی با بیان اینکه قیمت خودرو با نوسانات نرخ ارز تغییر می کند، افزود: بازار خودرو هم اکنون در آرامش به سر می‌برد، چرا که همزمان با افزایش نرخ خودرو تقاضا برای خرید آن کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه از زمانی که قیمت ارز از کانال 25هزار تومانی عبور کرد، مشتری برای خرید خودرو به شدت کاهش یافته است، ادامه داد: با افزایش نرخ ارز، فروشندگان قیمت خودرو را بالا اعلام می کردند، در صورتی که مشتری برای آن وجود نداشت تا بر اساس معاملات، قیمت واقعی را تعیین کنند.
موتمنی تصریح کرد: در چند روز گذشته قیمت خودروها بیش از نرخ واقعیشان اعلام شد، چرا که در این مدت خرید و فروشی در بازار انجام نشده بود که بر اساس آن، قیمت مشخصی در بازار تعیین شود و در نتیجه نرخ ها کاذب بودند.
به گفته وی، عرضه خودرو توسط خودروسازان طی 2 تا 3 ماه گذشته کاهش یافته و همین امر بر افزایش نرخ خودرو تاثیر گذار بوده است.
رییس اتحادیه نمایشگاه داران خودرو با تاکید بر اینکه قیمت خودرو روند کاهشی دارد، گفت: قیمت خودرو همسو با روند نرخ ارز تغییر می‌کند و حالا با کاهش نرخ ارز، قیمت خودرو نیز نزولی شده است.
وی تاکید کرد: وقتی نرخ ارز در کانال 23 تا 24 هزار تومان قرار گیرد، میزان تقاضا برای خرید خودرو در بازار افزایش می‌یابد و با افزایش نرخ ارز عکس این روند اتفاق می‌افتد.
در بازار دیروز سمند LX با قیمت 245 میلیون تومان، پژو 405 مدل جی ال ایکس با قیمت 227 میلیون تومان، پژو پارس270 میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ 2 با قیمت 252 میلیون تومان، پژو ۲۰۶ تیپ ۵ با قیمت 300 میلیون تومان در بازار عرضه شدند.
همچنین قیمت پژو ۲۰۶ صندوق دار 312 میلیون تومان، پژو ۲۰۷ دنده اتوماتیک 425 میلیون تومان، تندر90 مدل E2 معادل 342 میلیون تومان، تندر پلاس اتوماتیک 462 میلیون تومان، رانا 225 میلیون تومان، رانا پلاس 235 میلیون تومان، دنا 312 میلیون تومان، دنا پلاس دنده ای توربو 412 میلیون تومان و هایماS7 معادل 600 میلیون تومان بود.
در مورد قیمت پراید در بازار نیز باید به نرخ 139 میلیون تومانی این خودرو اشاره کنیم. همچنین در بازار قیمت سایپا 111 معادل 155 میلیون تومان، سایپا 132 مدل 98 معادل 133 میلیون تومان، ساینا 147 میلیون تومان، تیبا 148 میلیون تومان، تیبا 2 معادل 160 میلیون تومان و کوییک 173 میلیون تومان بود.
 
تحرک متقاضیان واقعی مسکن در مناطق مصرفی و جنوبی پایتخت
آمار و ارقام به دست آمده از بازار مسکن شهر تهران در مردادماه تحرک اندک همراه با ثبات نسبی قیمت در مناطق جنوبی پایتخت را در مقایسه با ماه قبل نشان می‌دهد. طی یک ماه گذشته ۱۳ منطقه تهران شامل ۴، ۵، ۶، ۸، ۹، ۱۰، ۱۳، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸ و ۲۱ با افزایش معاملات مواجه شدند که بجز مناطق ۵، ۶، ۱۰ و ۱۶ که قیمتها کاهش پیدا کرد در دیگر مناطق شاهد مقداری افزایش قیمت بودیم. درخصوص معاملات نیز به طور کلی قراردادهای خرید و فروش مسکن در تهران ۸.۴ درصد نسبت به تیرماه افزایش یافت.
از طرف دیگر ۹ منطقه شامل ۱، ۲، ۳، ۷، ۱۱، ۱۲، ۱۹، ۲۰ و ۲۲ با کاهش معاملات مواجه شدند. از بین این مناطق معمولا در چهار منطقه ۱ تا ۳ و ۲۲ حضور سرمایه‌گذاران پررنگ است که افت معاملات این مناطق از پایین بودن اقبال دلالان به این نقاط حکایت دارد. از بین ۳۲۰ محله شهر تهران فقط ۱۷ محله جزو مناطق به اصطلاح رو بورس و پرتقاضا هستند و به همین لحاظ کارشناسان معتقدند باید آمار این ۱۷ محله را از کل شهر تهران جدا کرد.
با توجه به تعداد اندک قراردادهای خرید و فروش در مناطق ۱۹ تا ۲۲ نوسانات ماهیانه آن نمی‌تواند ملاکی برای ارزیابی بازار این مناطق باشد. چهار منطقه ۱۹ تا ۲۲ در مردادماه فقط ۵.۱ درصد معاملات شهر تهران را به خود اختصاص دادند و جز مناطق بورس در بازار مسکن نیستند. بنابراین می‌توان نتیجه‌گیری کرد که عمده معاملات ملک در مردادماه از سوی اقشار میانی و مصرفی صورت گرفته است.
اما منحنی تقاضای واقعی مسکن که طی ۳.۵ سال گذشته روند نزولی داشته در ماه‌های اخیر به سمت بالا حرکت کرده است. با وجود آنکه تورم شش ماهه بازار مسکن حدود ۲ درصد بوده که این تلورانس در وضعیت کلی با توجه به تورم عمومی ۴۵ درصد تقریبا صفر محسوب می‌شود معاملات مصرفی مسکن به تدریج در حال افزایش است.
در مردادماه مناطق ۱ تا ۳ پایتخت به عنوان کانون خرید و فروشهای سرمایه‌ای با کاهش تا ۱۲ درصدی معاملات در مقایسه با تیرماه مواجه شده اما به نظر می‌رسد افزایش قیمت دلار از کانال ۲۵ به ۲۸ هزار (که البته درروزهای اخیر به کانال ۲۷ برگشت خورده) به رشد ۴ درصدی قیمت در مناطق ۱ و ۳ انجامیده است. در بین مناطق یاد شده منطقه ۲ محدوده‌ای پرتقاضا محسوب می‌شود که در مردادماه با ۸.۸ درصد از کل معاملات تهران، رتبه سوم را از این نظر در پایتخت به دست آورد. رشد معاملات منطقه ۲ در مردادماه صفر درصد و رشد قیمت آن ۱ درصد بود. این در حالی است که در مناطق ۱ و ۳ معاملات چندانی انجام نمی‌شود و در مردادماه به ترتیب رتبه‌های نهم و دوازدهم را از نظر تعداد قراردادهای خرید و فروش کسب کردند.
آنگونه که ایسنا در گزارش خود عنوان کرده، دو منطقه پرتقاضای دیگر که هدف اقشار متوسط هستند یعنی ۵ و ۴ هرکدام با ۲۱ درصد رشد معاملات مواجه شدند. قیمت مسکن در منطقه ۴ طی یک ماه اخیر ۸.۲ درصد رشد داشت اما در منطقه ۵ بالغ بر ۲ درصد کاهش پیدا کرد. هم اکنون در منطقه ۴ متوسط قیمت هر متر خانه ۳۳.۲ و در منطقه
 ۵ معادل ۳۷ میلیون تومان است.
منطقه ۱۰ به عنوان محدوده پرمعامله دیگر که کانون خریدهای مصرفی اقشار متوسط و پایین است با ۱۲.۷ درصد افزایش معاملات مواجه بود اما قیمتها در این محدوده ۰.۷۵ درصد کاهش یافت. به طور کلی در مردادماه ۱۴۰۰ از بین مناطق ۲۲ گانه شهر تهران در چهار منطقه شامل ۵، ۶، ۱۰ و ۱۶ قیمتها نسبت به تیرماه کاهش و در سایر مناطق افزایش یافت. میانگین نرخ هر متر خانه در کل شهر تهران نیز ۳.۱ درصد رشد کرد.
بر اساس نمایه‌های دریافتی از پنج ماه اخیر بازار مسکن و با توجه به ثبات نسبی بازارهای موازی، امیدواری به وعده‌های تیم اقتصادی دولت سیزدهم که مهمترین آن قول ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی است و انتظارات کاهشی ناشی از احتمال احیای مذاکرات هسته‌ای بازار مسکن شهر تهران در محدوده قیمتی ۳۰ میلیون تومان درجا زده است. تورم مسکن شهر تهران در پنج ماه اخیر ۲.۳ درصد بوده که در صورت عدم ایجاد شوک از جانب بازارهای موازی اگر در نیمه دوم نیز با همین مقدار رشد اندک مواجه شویم رشد سالانه قیمت مسکن به ۵ درصد می‌رسد که قطعا پایین‌ترین میزان افزایش در بین بازارهای رقیب را به خود اختصاص خواهد داد.
همزمان با اقبال متقاضیان واقعی برای ورود تدریجی به بازار مسکن که با افزایش قیمت دلار و خودرو همراه شد، طرف عرضه مسکن در هفته‌های گذشته مقداری عقب‌نشینی کرد. بدین صورت که قیمت‌ها افزایش نیافته اما مالکان در فروش خانه مقداری دچار تردید شدند. با این حال معمولا مهمترین عوامل در سوق‌دهی به قیمت‌ها در بازار مسکن، تکمیل دوره رکود، تاثیر تورم بازارهای موازی و تحرک ناشی از ظرفیت درونی این بازار است که هم‌اکنون سه مولفه ذکر شده در بازار مسکن قابل مشاهده نیست.
طبق گزارش بانک مرکزی که چند روز قبل ارایه شد، روند نزولی رشد نقطه به نقطه قیمت مسکن معامله شده در شهر تهران در مردادماه تداوم یافت؛ بر این اساس متوسط قیمت یک متر مربع مسکن شهر تهران در مردادماه سال جاری ۳۰ میلیون و ۹۷۰ هزار  تومان بوده که نسبت به ماه قبل ۳.۱ درصد و نسبت به مشابه سال قبل ۳۴ درصد افزایش یافته است، این در حالی است که نرخ رشد سالانه در فروردین، اردیبهشت، خرداد و تیرماه ۱۴۰۰ به ترتیب، ۹۱.۷، ‌ ۶۹.۷، ۵۶.۶ و ۴۳.۷  درصد بود و در مردادماه با ۳۴ درصد به کمترین میزان خود در یک سال اخیر رسید.
با وجود رسیدن تورم عمومی به ۴۵ درصد و تورم نقطه به نقطه به
 ۴۳ درصد، تورم یک ساله بازار مسکن ۳۴ درصد بوده که از عقب‌ماندگی ۱۱ واحد درصدی بازار مسکن حکایت دارد. اما نکته قابل توجه ثبات بازار مسکن در شش ماهه اخیر است که افت انتظارات تورمی در این بازار را نشان می‌دهد. به خاطر کاهش سرعت رشد قیمت مسکن ناشی از خروج تقاضای سرمایه‌ای از این بازار، زمان فعلی برای خریدهای مصرفی و واقعی مناسب ارزیابی می‌شود. در سوی مقابل به دلیل آنکه رشد سالانه قیمت مسکن ۱۱ درصد پایین‌تر از تورم عمومی است خریدهای سرمایه‌ای با زیان ۱۱ درصدی سرمایه‌گذاران همراه خواهد شد.
ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال